Milan Šeruga je gasilec že 54 let in častni predsednik PGD Zagrad - Pečovnik

Vsako prostovoljno gasilsko društvo ima svojega junaka, lahko tudi več. To so pravzaprav vsi, ki se ob vsakem vremenu in času spustijo v boj s požarom ali drugo naravno nesrečo, da bi jo čimprej ukrotili in odpravili. Med njimi je tudi Milan Šeruga, skromen mož, domačin iz Zagrada, ki je z dušo in srcem zapisan domačemu gasilskemu društvu.
Za gasilsko uniformo in delo so ga navdušili sorodniki – brat Stanko Šeruga, ki je bil pred 59 leti med osmimi ustanovnimi člani, stric, bratranec in drugi, ki so bili gasilci. Milan Šeruga je gasilski častnik 3. stopnje, dobitnik republiških in občinskih priznanj, v obdobju od 1962 do 1991 poveljnik in od 1991 do 1999 predsednik društva.
PGD Zagrad - Pečovnik je bilo ustanovljeno 15. oktobra 1945. V začetku so imeli gasilsko četo, ki se je kasneje spremenila v društvo. Danes imajo 77 članov, kar je največ v primerjavi s prvimi leti. Predvsem so zadovoljni s številom aktivnih gasilcev operativcev, pionirji ter žensko desetino, ki zadnja tri leta na občinskih in drugih tekmovanjih dosega lepe uvrstitve. Njihovih je več kot dvajset zadnjih pokalov.
Milan Šeruga ima rad svoje gasilsko društvo in se v njem loti vsakega dela: »Lani je nenadoma umrl naš predsednik Marjan Palir, čigar največja želja je bila, da bi prihodnje leto ob jubileju, 60-letnici društva, končno dobili novo vozilo. Prizadevamo si, da bi uspeli. Smo na zahtevnem območju, zato potrebujemo sodobno vozilo, sedanje je staro že 28 let in je večkrat v okvari.« Kljub temu vozijo ljudem vodo, gasijo požare in sodelujejo tam, kjer jih ljudje potrebujejo. Manjka jim denarja za osebno opremo, cevi in drugo, treba pa je vzdrževati tudi gasilski dom, ki ga radi odstopijo raznim družbam. V njem so krsti in poroke, v klubskih prostorih pletejo članice krožka, ki ga vodi Elica Šantl. Pripravljajo tudi izlete in pohode, vendar le na svojem območju, ker menijo, da je treba najprej spoznati svoje najbližje okolje.
Ob gasilskem domu, ki so ga zgradili leta 1955 in obnovili v letih 1969–71, so si uredili vadbeni prostor za tekmovanja. Med prvimi večjimi intervencijami je bila poplava leta 1954, ko je voda v višini dobrih dveh metrov skoraj prekrila gasilski dom, pri tem pa sta bili uničeni gasilska dokumentacija in oprema. Okoli leta 1950 jih je gostilničar Francl s konjem Šargo z motorno brizgalno peljal na gašenje Majdičevega mlina. Hudo je bilo tudi v gozdnih požarih na Anskem vrhu, Košnici, proti Svetini in Celjski koči …
Milan Šeruga je spoštovan krajan, ki ga odlikujejo skromnost, poštenost in vsestransko delo. Ponosno se spominja ustanoviteljev gasilskega društva Jožeta Tovornika in Franca Dorna ter ustanovnih članov Cirila Pušnika, Stanka Šeruge, Antona Zimška, Karla Sonnewalda, Dolfija Bervarja, Avgusta Tratnika, Stanka Tratnika in Viktorja Bojca, ki so danes že pokojni. PGD Zagrad - Pečovnik je od ustanovitve do danes vodilo osem predsednikov in šest poveljnikov, v vsej dejavnosti pa je pomembno vlogo odigral naš današnji gost, Milan Šeruga. Tudi zdaj, ko ne opravlja vodilne funkcije, je še vedno pravi gasilec, ki malo govori in zato toliko več naredi.


Vir: Novi tednik 29.07.2004

  • Občni zbor PGD Zagrad-Pečovnik

    V soboto 27.2.2016 ob 18ti uri bo v prostorih....
  • Razpis za stanovanje

    PGD Zagrad-Pečovnik oddaja stanovanje v najem....
  • Gasilska veselica z Modrijani

    Vljudno vas vabimo na doogdek desetleja v naši krajevni skupnosti! 22. avgusta praznujemo 70. let obstoja društva in pričnemo ob 18ti uri....